TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka brokułowa z żurawiną i słonecznikiem


 W poprzednim poście podawałam przepis na urzekające muffinki marchewkowo - pomarańczowe z makiem, które przygotowałam dla przyjaciół, a dziś pokażę wam równie doskonały pomysł na sałatkę brokułową z żurawiną i słonecznikiem. Myślę, że spokojnie możemy sobie na nią pozwolić nawet będąc na diecie, ponieważ niewielka ilość majonezu, którą zawiera jest idealnie zrównoważona przez zdrowe, witaminowe skarby. Poza tym, co tu dużo gadać, sałatka jest bardzo smaczna. W moim domu pojawiła się przypadkiem, przyniesiona przez jednego ze znajomych, zaś zasiedziała się na dobre. Jest to jeden z tych przepisów, który zadziwia mnie każdego razu od nowa, swoją prostotą a równocześnie złożonością, pomysłowością połączenia składników w swobodnie przenikające się smaki i struktury. Fantastyczna. Jest propozycją zarówno dla tych z was, którzy lubią klasyczną sałatkę warzywną, jak i dla tych, którzy wolą zaszaleć i poeksperymentować. Na moim stole pojawia się dość często i niezwykle szybko z niego znika, dlatego też serdecznie polecam przygotowywać ją z podwójnej porcji. 

 Sałatka brokułowa z żurawiną i słoneczkiem

- 1 brokuł
- połowa czerwonej cebuli
- 150 g słonecznika
- 150 g żurawiny
- 13 plasterków baleronu
- 1/3 szklanki octu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki majonezu


Baleron kroimy w kostkę i podsmażamy na chrupko. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w dość mocno osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Kiedy brokuł ostygnie delikatnie mieszamy go z  pozostałymi składnikami : z cebulką, baleronem, słonecznikiem i żurawiną. To, aby brokuł był ugotowany al dente jest niezwykle ważne, ponieważ zależy nam, aby po zmieszaniu nie rozpadł się, tylko zachował jędrność i pierwotny kształt. Przygotowujemy sos. 1/3 szklanki octu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Studzimy. Następnie mieszamy z majonezem na gładki sos. Dodajemy do sałatki. Tak jak napisałam  na początku, serdecznie polecam przygotowanie podwójnej porcji składników, ponieważ sałatka znika niezwykle szybko. Jest to także przykład przepisu , który możemy modyfikować w zależności od upodobań. Jeśli lubimy, podwójmy ilość brokuła, bądź baleronu. Słodycz żurawiny także daje świetny efekt. Próbujmy, szalejmy i rozpieszczajmy swoich bliskich.

                                                                                                                             Smacznego!



Komentarze

  1. Cosik podobnego siora robi. Minimalne różne składniki ale idea ta sama. Smaczna jest :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki