TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta z marchewki z kolendrą, chilli i pastą tahini

W naszym domu pasty do chleba  znikają w zastraszającym tempie. Dlatego też co jakiś czas staram się wymyślać coraz to nowe wersje, próbować, tworzyć, kombinować i częstować domowników. Dziś od rana zastanawiałam się co mogę przyrządzić na szybko z pastą tahini. I wpadłam na ten pomysł. Duszoną marchew z chilli i cebulką fantastycznie uzupełniają ziarenka kolendry. Jest to bardzo ciekawe połączenie smaków. Nie wiem czy znacie kolendrę, ale w wersji suszonej, takiej którą kupujecie w saszetkach na dziale przyprawowym, ma lekko cytrusowy ale i ziemisty posmak. Jest bardzo charakterystyczna. Dotychczas nie przepadałam za nią zbytnio, ale może dlatego, że łączyłam ją nie z tymi składnikami co trzeba. Do mojej słodko ostrej marchwii pasowała jak ulał. Do tego kremowa tahina i powstał przepis idealny. Polecam!





Pasta z marchewki z kolendrą, chilli i pastą tahini:

- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 4 cm ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonej kolendry w ziarnkach
- 1,5 łyżki tahini
- 1 łyżeczka soli


Cebulkę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać kolendrę, posolić. Dodać startą na grubych oczkach marchew i również usmażyć  tak by była al dente. Zdjąć z ognia, dodać tahini i zmiksować na gładką pastę. 



Smacznego!!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki