TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone żeberka w soku malinowym

Ostatnio częstuję Was wieloma wegetariańskimi i wegańskimi przepisami. Cóż, prawda jest taka, że pomimo iż lubię jeść zdrowo i uwielbiam warzywa raz na jakiś czas potrzebuję zjeść porządny kawał mięsa. A jeszcze kiedy jest odpowiednio zamarynowane i posiada w sobie wszystkie ulubione smaki, to naprawdę daje mi to dużo przyjemności. Dzisiaj przygotowałam żeberka w soku malinowym, alternatywę do słynnych żeberek w miodzie. Są słodko - ostre, bardzo smaczne, kruche i do tego wyglądają super. Świetnie nadają się na luźne przyjęcia gdzie każdy gość może się solidnie i bezstresowo wybrudzić.  Bardzo dobrze smakują z tradycyjnym ziemniaczanym puree, a u mnie dziś jedynie w towarzystwie surówki z marchewki z pomarańczą i jabłkiem i z sosem czosnkowym. Bomba!




Pieczone żeberka w soku malinowym: 

- 1 kg żeberek
- 1/2 szklanki soku malinowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 duża łyżka soli
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka chilli

Wieczór wcześniej żeberka włożyć do marynaty złożonej z soku malinowego, oleju, sosu sojowego, soli, chilli i wyciśniętego czosnku. Następnego dnia piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.Na początku proponuję przykryć je folią żeby się za szybko nie spiekły, odkryć jakieś 15 minut przed końcem pieczenia. Pyszności!

Smacznego!

Komentarze

  1. super ci wyszły, aż czuję jakie muszą być chrupiące :-)
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo polecam, były przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna wersja żeberek!
    Żałuję, że mój mąż za nimi nie przepada, na pewno robiłabym częściej. ;/

    Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to zdecydowanie jedna z żeberkowej czołówki :) Naprawdę super dobre :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki