TRYB JASNY/CIEMNY

Razowy makaron z brokułami i czosnkiem w towarzystwie wstążek marchewki

Sezon na zdrowe jedzenie uważam za rozpoczęty! Zabrzmiało trochę patetycznie, w rzeczywistości uwielbiam zdrowo gotować a jeszcze bardziej lubię zdrowo jeść, ale poprostu nie zawsze mam czas żeby o tym pamiętać. Często w pośpiechu chwytam za to co mam pod ręką nie analizując specjalnie na ile dobrze czy źle to na mnie wpłynie. Dziś, gotując kolejny szybki obiad, przypomniałam sobie jakie cudowne rzeczy można wyczarować z warzyw, a świadomość ile mają witamin i cudownych składników dodatkowo dodała mi sił. Kilka lat temu, w ramach młodzieńczej fascynacji i buntu, całkiem bezmyślnie przeszłam na wegetarianizm. Bezmyślnie, ponieważ nie przemyślałam tego w żaden sposób. Moją jedyną motywacją była chwilowa niechęć do mięsa i pragnienie szybkiego zrzucenia wagi. W konsekwencji wpadłam w niezłą anemię i musiałam się trochę nagimnastykować, żeby poprawić wyniki. Wtedy jednak, moja mama w akcie desperacji, zaczęła gotować mi przeróżne, super zdrowe dania, przepełnione po brzegi cudownymi składnikami. To był moment kiedy zauważyłam, że poza całą ideologią, dieta wegetariańska jest poprostu niezwykle smaczna. Z tego okresu zostało mi wiele inspiracji, które bardzo często wykorzystuje. Połączenia smaków, które dają pozytywnego kopa energii i aż kipią optymizmem. Dziś na naszym stole razowy makaron z brokułami i czosnkiem w towarzystwie wstążek marchewki. Chyba komentarz jest zbędny.. Poprostu niebo w gębie!

Razowy makaron z brokułami i czosnkiem w towarzystwie wstążek marchewki

- szklanka makaronu razowego
- 2 marchewki
- brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki
-  0,5 łyżeczki chilli w płatkach
- 1 łyżka sosu sojowego
- czosnek w proszku
- sól
- oliwa z oliwek
- garść podpróżonego sezamu



Brokuła podzielić na różyczki i obgotować krótko w osolonej wodzie, tak by był al dente. Następnie obrać marchewkę i obieraczką do warzyw, wykonując taki sam ruch jak podczas obierania zetrzeć ją długie wstążki. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek zgnieść bokiem noża i również drobno posiekać. Przygotować woka. Natłuścić oliwą jego ścianki i porządnie rozgrzać. Do gorącego naczynia wrzucić dymkę z czosnkiem i chilli. Lekko posolić, smażyć krótko do miękkości. Następnia dodać obgotowane różyczki brokuła, wymieszać. Kiedy składniki dokładnie się zmieszają wrzucić wstążki z marchewek. W tym samym czasie ugotować w osolonej wodzie makaron. Ważne by również był al dente, zajmie to ok.6 minut. Kiedy będzie gotowy, jego także dodać do woka. Dodać pozostałe przyprawy oraz sos sojowy, wymieszać i chwilę razem przesmażyć. Danie podawać posypane podpróżonymi ziarnami sezamu.

Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo lubię potrawy z makaronem i warzywami :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodają dużo energii, szczególnie jak tak brzydko za oknem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki