TRYB JASNY/CIEMNY

Cynamonowe Warkocze

W poprzednim poście pokazywałam Wam wspaniałe nadziewane bułeczki drożdżowe z pieczonymi burakami. Ponieważ robiąc je zostało mi sporo skrawków ciasta i żal mi było je wyrzucać postanowiłam zrobić coś ekstra, coś słodkiego, coś co mnie przyjemnie zaskoczy. Od razu pomyślałam o pączkach z cynamonowym cukrem, które są niezwykle popularne w Anglii. Pączków może bym z tego ciasta nie zrobiła, ale dodatek cynamonowego cukru podobał mi się bardzo. Także w ciągu kilku minut wyczarowałam takie cuda i to jedynie utwierdza mnie w przekonaniu, jak fantastyczny jest ten przepis na ciasto, Jeśli tylko umiecie zaplatać warkocz to poradzicie sobie bez dwóch zdań.

Cynamonowe warkocze:


- pozostałość ciasta z tego przepisu

- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu

Ciasto rozwałkować na 1 cm , w
kształcie prostokąta. Od góry ciasta zostawiać kilka centymetrów nietkniętych i zaczynać nacięcia. Muszą powstać trzy paski, tak jak pasma włosów w warkoczu. Każde pasmo dokładnie posypujemy mieszanką cynamonu i cukru i zaplatamy. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni C na ok. 15 min. lub do zezłocenia.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki