TRYB JASNY/CIEMNY

Ananasy w kokosie

Smażyliście kiedyś banany w cieście z wiórkami kokosowymi i miodem? Pycha. U mnie w domu, swego czasu był to ulubiony deser na szybko. Dziś postanowiłam jednak wykorzystać ananasa, który przypadkowo został w lodówce opuszczony przez wszystkich. Postanowiłam spróbować zrobić wersję ciasta z kokosem, ponieważ bardzo odpowiada mi to połączenie smakowe. Najchętniej dodałabym jeszcze nieco ciemnego rumu, ale niestety go nie miałam. Tak czy siak, placuszki ananasowe wychodzą doskonałe, wystarczająco słodkie, ale nie przesłodzone, chrupiące,soczyste w środku. Pyszne. Jeśli kiedyś zostanie wam w domu otwarta puszka tych właśnie owoców, nie zastanawiajcie się! Zróbcie ananasy w kokosie bo warto.




Ananasy w kokosie:

- Puszka ananasów w plastrach
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 100 g mąki krupczatki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- aromat waniliowy
- olej

Jajka ubić z cukrem. Dodać cynamon, aromat i mleko. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wiórkami. Wmieszać do masy jajecznej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Plastry ananasa maczać i gęsto obtaczać w cieście. Smażyć na złoto z obu stron. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki