TRYB JASNY/CIEMNY

Pane Nero czyli tradycyjny włoski razowiec

Nie mogłam się doczekać tego chleba. Ugniatałam go z czułością i oddaniem, obserwowałam jak rośnie, czekałam na pierwszy zapach. A później, później wszystko działo się już szybko. Dom zamienił się w cudowną włoską piekarenkę, cały wypełniony odużającym aromatem świeżego pieczywa. Cudowny. Wyrósł piękny, dostojny, z mocno przypieczoną skórką. Czułam dumę. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam jeszcze gorący. Posmarowałam masłem. Nie wiem czy jestem w stanie realnie opisać ten smak. Cudny, pełny, idealny. Warto było czekać, warto było się starać. Zróbcie go, jest wspaniały!  




Pane Nero czyli tradycyjny włoski razowiec: 

- 200 g zaczynu Biga
- 500 g pszenno razowej mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek

opcjonalnie:
- garść maku lub czarnuszki


W naczyniu połączyć suche składniki : mąkę, cukier i sól. Osobno połączyć drożdże z wodą, zmieszać dokładnie palcami. Zaczyn połączyć z oliwą. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku. Do dziurki wlać zaczyn z oliwą i drożdżową wodę. Zagnieść ciasto. Ugniatać 10 minut. Następnie przełożyć do naoliwionej szklanej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić  na godzinę w ciepłe  miejsce, by podwoiło objętość. 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować pożądany kształt i znów poczekać aż lekko urośnie. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut , chyba, że uformujecie z ciasta bułeczki to pieczemy 15 minut. Można posypać czarnuszką bądź makiem. 

Smacznego!









Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki