TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta Cioci Hani

W moim życu jest kilka niezwykłych osób, z którymi wiążą się bardzo silne wspomnienia. Wspomnienia tak intensywne, że aż wielowymiarowe. Obrazy, smaki, zapachy, dźwięki. Tańczą w mojej głowie, niczym cudny dokumentalny film. Szczególne miejsce w moim sercu od zawsze zajmuje przyszywana Babcia Krysia i Ciocia Hania. Łączy nas bezwarunkowa miłość, nie malejąca, lecz rosnąca z wiekiem. Pamiętam smaki, których próbowałam w ich domu jako mała dziewczynka. Budyń waniliowy z sokiem mallinowym, ogórkowa na wołowinie, najlepsze na świecie ciasteczka migdałowe. Są dla mnie od zawsze wielką kulinarną i życiową inspiracją. Wiele się od nich nauczyłam i mam nadzieję, że wciąż będę się uczyć. Dziś pokażę Wam super szybki i zdrowy przepis na warzywną pastę do chleba Cioci Hani. Robi się ją ekspresowo, ale jest naprawdę bardzo dobra. Spróbujcie koniecznie!





Pasta Cioci Hani :   

- 1 papryka
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm ostrej papryki
- 2 laski selera naciowego
- 2 garści orzechów laskowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego

Warzywa pokroić w kostkę, dodać posiekane orzechy, sól i oliwę z oliwek. Zblendować na gładką masę. Jeśli wasza pasta będzie zbyt wodnista, co może się wydarzyć jeśli na przykład papryka jest bardzo soczysta, dodajcie mielone siemię lniane, idealnie ją zagęści. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki