Ekskluzywny krem czekoladowy z kaszy jaglanej z owocami
Zakochałam się w kaszy jaglanej! Od kilku dni całkowicie oszalałam na jej punkcie. Jest wspaniała.I daje tyle możliwości kulinarnych. Do tego jaka zdrowa. Dzisiejszy dzień, jak to poniedziałek dał nam mocno w kość. Zmarznięci i zmęczeni potrzebowaliśmy czegoś co nam odpowiednio mocno poprawi humor. Mieliśmy ochotę na coś kremowego, czekoladowego i wystarczająco słodkiego, żeby nie było marudzenia. I tak oto wpadłam na pomysł tego cudnego deseru. Fantastyczny. Intensywny, z dużą ilością owoców, czekoladowy, gęsty, satysfakcjonujący. Bardzo przyjemne zakończenie dnia. Spróbujcie, bardzo polecam!!
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 ml mleka
- 3 łyzki kakao
- 80 ml syropu piernikowego
- 1 banan
- garść rodzynek
- kilka suszonych jabłek
- aromat waniliowy
- garść płatków migdałowych
Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować w 200 ml mleka. Następnie dodać rodzynki, pokrojone w kostkę suszone jabłka, banana, syrop piernikowy, kakao, aromat i pozostałe 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia całości. Deser podawać w pucharkach posypany płatkami migdałowymi.
Smacznego!
p.s. Jeśli nie macie syropu piernikowego to bardzo polecam jego samodzielne zrobienia. Ale w razie co możeci zastąpić go miodem z cynamonem lub zrobić mniej słodką wersję i dodać jedynie cynamon.
Też ją uwielbiam ! Na śniadanie jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń