Zapiekane gołąbki z pieczarkami w pomidorowo serowym towarzystwie
Lubię szybkie jedzenie. Takie, które mogę przygotować ekspresowo w przerwie w pracy, albo z samego rana, popijając pierwszą kawę. Oczywiście jest to spowodowane chronicznym brakiem czasu i milionem codziennych spraw. Na tak zwane slow food, czyli spokojne, wolne gotowanie też czasem mnie nachodzi, ale to tylko w weekend. Tydzień jest na szybko. Oczywiście, w moim słowniku szybko zawsze znaczy smacznie, dlatego też nie ma ubytku na apetycie.Z podobnych powodów powstały właśnie te szybkie i przepyszne gołąbki z pieczarkami zapiekane w pomidorach. Super smakują też z kaszą gryczaną, ale akurat jej nie miałam. Powiem Wam szczerze, że w naszym domu klasyczne gołąbki mają wysokie miejsce na liście ulubionych dań, ale te naprawdę dały czadu. Jedząc je wzdychaliśmy, że to jedno z tych dań, których aż nie chce się skończyć. Pyszne!
- 1 nieduża biała kapusta
- 3 cebule
- 500 gram pieczarek
- 1 torebka ryżu
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml passaty
- 50 gram żółtego sera
- 3 łyżki śmietany 12%
- pieprz
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka czosnku w proszku
Kapuściane liście poodcinać przy rdzeniu i wrzucać pojedynczo lub parami do wrzącej osolonej wody, na około minutę. Tak by lekko zmiękły.
Ryż gotujemy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Zdejmujemy. Następnie pieczarki czyścimy dokładnie, kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię. Ważne by patelnia była gorąca, bo wtedy istnieje znacznie mniejsza szansa, że pieczarki puszczą wodę.Smażymy je na złoto. Dodajemy cebulkę i wszystko razem solidnie solimy i pieprzymy. Dodajemy czosnek suszony. Do masy cebulowo pieczarkowej wrzucamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Na liście nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy w ciasne paczuszki. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy pomidory i passatę. Solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę i ząbki czosnku. Dodajemy śmietanę. Próbujemy, jeśli smak jest ok to sprawa załatwiona, jeśli jest zbyt kwaśne, można dodać łyżeczkę cukru. Gołąbki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Ważne aby kapusta zmiękła, dlatego jeśli będzie taka potrzeba można dłużej zapiekać.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz