Romantyczna tarta z burakami, jarmużowym pesto i fetą
Lubicie robić swoim bliskim niepodzianki? Ja uwielbiam! W prawdzie, nie zawsze mi się udają aż tak jak bym chciała, ale zwykle potrafię wystarczająco mocno trzymać język za zębami, żeby wszystkiego nie zepsuć. I ta radość w ich oczach..bezcenna. Chciałabym móc robić takie niespodziewane prezenty częściej, ale niestety nie jest to takie łatwe jak się może wydawać. Jednak kto mi zabroni rozpieszczać moich kochanych codziennymi smakołykami? Zaskakiwać ich nowymi pomysłami, witać zapachem od samych drzwi.To jest coś co wychodzi mi zdecydowanie najlepiej. Tym bardziej nie mogę przestać. Dziś mam dla Was świetny pomysł na walentynkową randkę. Ekspresowa tarta na kruchym spodzie z burakami, pesto z jarmużu i fetą. Jest bardzo dobra, wizualnie oszałamiająca i do tego super szybka. Wymyśliłam ten przepis dla tych z Was, którzy ciągle pędzicie, brakuje Wam czasu. Tym razem nie musicie ugniatać ciasta, tylko użyjcie gotowego. Znacznie przyśpieszy Wam to cały proces, a zapewniam Was, że smak tarty na tym nie ucierpi! Spróbujcie i zakochajcie się w niej natychmiast, a potem w sobie nawzajem zawsze od nowa!
Romantyczna tarta z burakami, jarmużowym pesto i fetą:
- paczka gotowego ciasta kruchego
- 1 cebula
- 5 gotowanych buraków
- pół opakowania fety
- pesto z jarmużu
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Ciasto rozłożyć w formie. Dokładnie podociskać do brzegów, ponakłówać spód widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, lub tak jak jest napisane na opakowaniu, do lekkiego zrumienienia spodu. Buraki pokroić w 1 centymetrowe plastry. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Porządnie osolić i popieprzyć. Wyjąć ciasto z piekarnika. Na jego spód wyłożyć usmażoną cebulkę, następnie układać plastry buraków z ruchem wskazówek zegara. Na ładnie ułożone buraki porozkładać kawałki fety. Na sam koniec porozkładać kleksy z pesto. Tak przygotowaną tartę skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy niewielką ilością grubo mielonego czarnego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika do lekkiego podpieczenia sera.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz