TRYB JASNY/CIEMNY

Racuszki kokosowe z bananami na tłusty czwartek

Kochani, jutro tłusty czwartek, dzień grzeszków małych i dużych. Według moich postanowień moje grzeszki jutro będą zdecydowanie mniejsze niż większe. I tego zamierzam się trzymać! Nie ma tłustych pączków, faworków aż nasączonych smalcem.. z całym szacunkiem do faworków. Po prostu nastawiam się na alternatywne przeżywanie tego oto cudnego dnia. Dziś mam dla Was fajny pomysł na zdrową ucztę i świetny sposób na zdobycie serca gości. Bardzo, ale to bardzo lubię wszelkiego rodzaju racuszki, ale te powaliły mnie na kolana. Tym bardziej utwierdziłam się w przekonaniu, że mąka kokosowa, czyli inaczej mówiąc zmielone wiórki kokosowe mają milion zastosowań i nie mogą równać się z niczym innym. Ten zapach, ten smak, ta cudna konsystencja. Fantastyczne! Koniecznie spróbujcie tych małych cudów, zapewniam Was, że tłusty czwartek też może być zdrowy i bez poczucia winy! 

Racuszki kokosowe z bananami na tłusty czwartek:

- 200 gram wiórków  kokosowych
- 2 przejrzałe banany
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1  łyżeczka proszku do pieczenia

Wiórki kokosowe zmielić na mąkę. Banany rozgnieść widelcem. Jabłko obrać, wydrążyć środki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki połączyć, wbić jajko, wymieszać. Patelnię natłuścić delikatnie olejem. Smażyć małe okrągłe placuszki na złoto, z obu stron.

Smacznego!



Komentarze

  1. Też od rana myślę nad alternatywą dla faworków :) Pyszny pomysł !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki