Kokosowy deser ryżowy z miętą i limonką
Jecie czasem ryż na słodko? Założę się, że najczęściej z jabłkami, rodzynkami, cynamonem i słodką śmietanką. Tak, to klasyczne połączenie jest pyszne i nieśmiertelne, ale ja mam dla Was dziś coś równie dobrego. Deser przypomina mi ukochanego drinka Mojito i choć nie zawiera rumu, jest naprawdę niezłym substytutem. Lekki, odświeżający i na dodatek pozwala nam wykorzystać ryż, który został z obiadu. Czyli standardowy obieg produktów, pełne wykorzystywanie i satysfakcja gwarantowana! Kochani życzę Wam wszystkim smacznego piątku.
Kokosowy deser ryżowy z miętą i limonką:
- 250 gram ugotowanego ryżu jaśminowego
- duża garść listków mięty
- 1,5 limonki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
Z limonek wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Wymieszać ugotowany jaśminowy ryż, limonkę, wiórki kokosowe, cukry i posiekaną miętę. Przełożyć do miseczek. Schłodzić. Podawać z listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz