TRYB JASNY/CIEMNY

Jedwabista zupa z kalafiora

Lubię dania, których jedzenie jest wielozmysłowym przeżyciem. Potrawy, które najpierw zaskakują swoim wyglądem, poźniej uderza nas ich zapach a na końcu nokautuje smak. To jest dopiero sukces. A kiedy przy tym wszystkim, przygotowanie ich jest banalnie proste i szybkie. Czy można chcieć czegoś więcej? Dla mnie to super luksus. Klaszczę w ręce jak małe dziecko a moja smakująca Mama mlaszcze w jazzowym rytmie z zachwytem! Ekstra. Mówię Wam, smakowa bomba. Jedwabista zupa z kalafiora z dodatkiem chrupiących chipsów z buraka jest po prostu genialna. Poza tym jest to jedna z moich propozycji na walentynkowe menu. Lekka, smaczna, szybka. Nie specjalnie zmęczymy się jej robieniem, a tym bardziej jedzeniem i zostanie nam jeszcze wiele sił na kreatywne spędzanie wieczoru. Polecam, Pycha!





Jedwabista zupa z kalafiora:  

- 1 średni kalafior
- 2 średnie cebule
- 500 ml bulionu drobiowego
- 300 ml mleka
- sól
- 1 łyżka masła
- grubo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek

Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na miękko na oleju z łyżką masła. Solidnie posolić. Jak cebulka zmięknie dodać pokrojonego na niewielkie różyczki kalafiora i wspólnie posmażyć, aż kalafior przejmie smak cebuli i masła. Następnie wlać do nich bulion wymieszany z mlekiem i gotować na niewielkim ogniu aż kalafior zmięknie. Kiedy nasze warzywka będą już ugotowane blendujemy zupę na gładko. Ważne żebyśmy zrobili to dokładnie bo jedwabistość to fantastyczna cecha tej zupy. Zblendowaną zupę podawać posypaną grubo zmielonym pieprzem, skropioną oliwą z oliwek i z dodatkiem chipsów z buraka.



Smacznego!

Walentynkowa kolacja we dwoje

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki