Wytrawne muffinki brokułowe z kurczakiem
Lubię wykorzystywać produkty do końca. Kiedy gotuję, zwykle staram się, by pozostałości warzyw, obiadu czy składkników dań nie lądowały w koszu, tylko w miarę możliwości były przekształcane w swoje kreatywne alterego. Wczoraj na obiad piekłam cudnego kurczaka z cytrynami i tymiankiem. Połknęliśmy go prawie w całości. Prawie, bo zostało trochę chudego mięska z piersi. Zastanawiałam się jak je użyć, by wykorzystało cały swój potencjał i nie poległo w cieniu wczorajszego obiadu. Wymyśliłam te cudne muffinki brokułowe. Zdrowe, szybkie i naprawdę pyszne śniadanie, które smakuje nie tylko na ciepło. Poza tym, myślę, że spokojnie możnaby było wykorzystać je jako drugie śniadanie do torby dla naszych bliskich. Druga odsłona na wykorzystanie pozostałości pieczonego mięska z kurczaka pokażę później, więc bądźcie czujni. Póki co życzę wszystkim smacznego dnia!
Wytrawne muffinki brokułowe z kurczakiem:
- 1 duży brokuł
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 50 gram żółtego sera
- 100 gram pieczonego bądź gotowanego kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i rozdrobnić dość mocno widelcem. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać ze śmietaną i przyprawami. Przygotować sobie formę na muffinki, wypełnioną papilotkami. Nakładać warstwami, najpierw łyżka rozdrobnionych brokułów, na to łyżka rozdrobnionego kurczaka, łyżeczka sera żółtego i wszystko polać masą jajeczną. Masy jajecznej nie ma zbyt dużo ale to nic nie szkodzi, około 1,5 łyżki na muffinkę wystarczy by nabrała ona jędrnej formy. Zapiekać w 180 stopniach C przez około 20 minut.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuń