TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta ze słonecznika z kurkumą

Kochani ponieważ jest tak cudnie za oknem mam dla Was coś do kompletu, słoneczną pastę z prażonego słonecznika z kurkumą. Jak dobrze się robi od razu na sercu. Na moim parapecie kwitną w doniczce pierwsze żonkile, pootwierane okna zaprosiły do środka wiosenny powiew wiatru. Aż chciałoby się śpiewać, tworzyć, kochać.  Z tego miejsca chciałabym się Wam pochwalić, że wedle moich wcześniejszych obietnic, dzisiejszy Tłusty Czwartek wcale nie jest dla mnie tłusty. Wręcz przeciwnie, jest to czwartek chudy i zdrowy! Jest radość.

Pasta ze słonecznika z kurkumą:

- 100 gram słonecznika
- 1 cebula
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki oliwy
- sól

Słonecznik podpróżyć na złoto na patelni. Przełożyć do miksera i zmiksować. Cebulkę i czosnek pokroić w kostkę i na oliwie podsmażyć na miękko. Dość mocno posolić. Kiedy cebulka się zezłoci dodać przyprawy i razem przesmażyć. Dodać do zmielonego słonecznika, zmiksować razem. Dodać wodę i w razie potrzeby więcej oliwy i ponownie zblendować. 

Smacznego!

Co do kanapki?

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki