TRYB JASNY/CIEMNY

Francuski pieróg z kapustą i grzybami

Dzisiejszy dzień napawa optymizmem. Zresztą, już od jakiegoś czasu uśmiech nie schodzi mi z twarzy, głównie dzięki cudnej pogodzie, która od rana daje pozytywnego kopa i motywuje do działania. Poza tym pojawiają się same powody do radości. Oby takich jak najwięcej! Powiem Wam szczerze, że nawet dziś przez momeny zastanawiałam się nad letnią kurtką ale jednak krótki powiem wiatru szybko rozwiał moje wątpliwości. Na wszystko przyjdzie czas! A promienie wiosennego słońca równie dobrze grzeją w wersji zimowej. Ponieważ dziś bardzo mało czasu spędzaliśmy w domu, obiad był ekspresowy, co nie znaczy, że zły. Wręcz przeciwnie, powiedziałabym, że bardzo smaczny. Francuski pieróg z kapustą i grzybami, na niedzielne biesiadowanie. Pycha, polecam!




Francuski pieróg z kapustą i grzybami: 

- 1 ciasto fransuskie
- 0,5 białej kapusty
- ok.200 gram mrożonych grzybów
- 1 cebulka
- 2 garści startego żółtego sera
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki tymianku 
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól
- 2 łyżki mleka

Kapustę pokroić i ugotować al dente w osolonej wodzie. Grzyby ugotować 2 razy do miękkości. Następnie cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z ugotowanymi grzybami na maśle. Dodać do odcedzonej kapusty. Przyprawić ziołami, pieprzem i solą. Jeszcze raz całe nadzienie, porządnie posiekać. Gotowe ciasto  francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia . Z ciasta będziemy lepić pieroga, także rozkładamy kapuste na jednej połowie ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na wierzchu nadzienia nasypujemy ser i zamykamy pieroga drugą połową ciasta. Brzegi zaklejami tak jak przy standardowych polskich pierogach. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 20 minut  w temperaturze 200 stopni. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki