TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak pieczony z cytryną, tymiankiem i warzywami

Zawsze miałam ochotę upiec dużego, soczystego kurczaka o smaku, który mnie zachwyci. Ale jakoś nigdy nie wyszedł mi na tyle dobry, bym chciała go jeść częściej niż czasem. Szukałam nieprzeciętnego smaku, wielowymiarowego, głębokiego. I aż drżę jak to mówię, ale znalazłam! Kurczak jest soczysty o cytrusowym posmaku, intensywny, pyszny! Warzywa mięciutkie, bardzo dobre, idealnie skomponowane z mięsem. Zapach wypełniający dom..bezcenny! Jeśli mieliście problem podobny do mojego i przez lata, bezskutecznie szukaliście przepisu na idealnego kurczaka, mam dla Was wspaniałe rozwiązanie. Spróbujcie, zróbcie go a totalnie oszalejecie z radości!














Kurczak pieczony z cytryną, tymiankiem i warzywami:  

- 1 duży kurczak
- 2 cytryny
- 3 cebule
- 5 lasek selera naciowego
- 4 marchewki
- pęczek świeżego tymianku
- główka czosnku
- 1 rzepa
- 1 mały por
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mała chilli
- 4 łyżki masła
- sól
- 1,5 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego


Kurczaka umyć dokładnie i wysuszyć. Warzywa pokroić w dość duże kawałki. 2 ząbki  czosnku i chilli drobniej posiekać. Z kilku gałązek tymianku poobdzierać listki. Wymieszać warzywa z oliwą, sosem sojowym, octem i tymiankiem. 
Cytryny pokroić na ósemki, lub w dużą kostkę. Kurczaka dość mocno posolić wewnątrz, wypełnić pokrojonymi cytrynami, połamanymi gałązkami tymianku i pozostałym czosnkiem. Skórę na kurczaku podważyć nożem, tworząc kieszonki pomiędzy mięsem. W każdą kieszonkę włożyć po łyżce masła, rozprowadzić ręką, rozetrzeć wewnątrz. Posolić kurczaka z każdej strony dość mocno.Wyłożyć go na blachę bądź naczynie żaroodporne. Obłożyć pokrojonymi warzywami. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 90 minut. Przez pierwszą godzinę kurczak powinien być przykryty, aby warzywa nie za bardzo się spiekły. Następnie, na ostatnie 30 minut odkrywamy go by się zarumienił. Podawać z warzywami, sokiem z masła i cytryny i żurawiną.

Smacznego! 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki