TRYB JASNY/CIEMNY

Kotlety brokułowe z fetą

Na podsumowanie pięknego, słonecznego dnia postanowiłam przygotować coś co pozwoli mi zatrzymać tą cudną siłę na dłużej. Jak zawsze milion pomysłów bombardowało moją głowę, aż podjęłam dezycję! Kotlety brokułowe z fetą. Pycha! Brokuły są w naszym domu zawsze mile widziane, feta również. Ale większość kotletów, pomimo że napakowane zdrowiem jest dość tłusta. Dlatego też moje dzisiejsze przysmaki upiekłam w piekarniku. I tak właśnie będę od dzisiaj robić. Czuję lekkość. Prawie fruwam. Słońce całkiem zawróciło mi w głowie!






Kotlety brokułowe z fetą: 


- 1 brokuł
- 3 łyżki mąki z cieciorki
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 gram żółtego sera
- 100gram fety
- kawałek chilli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku

Brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulkę, chilli i czosnek pokroić drobno i usmażyć na patelni. Ugotowanego brokuła odcedzić z wody i drobno posiekać lub zmiksować w blenderze z jajkiem, serem żółtym, fetą, mąką, bułką tartą i smażoną cebulką. Dodać przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować placuszki - kotleciki. Piec ok 15 minut, aż zaczną lekko brązowieć u góry. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki