TRYB JASNY/CIEMNY

Jaglane brownie bez cukru, mąki i jajek

Co jakiś czas próbuję przepisów na zdrowe, odchudzone dania, których zajadanie nie tylko sprawi nam dużą przyjemność, ale także pomoże uniknąć nadprogramowych kalorii, szczególnie, że wiosna tuż tuż. W mojej kulinarnej historii mnóstwo jest sukcesów i porażek, większych lub mniejszych, jak to w życiu. Jednak myślę, że z ręką na sercu mogę powiedzieć, że zwykle smak mnie nie myli i jeśli już jestem zaskoczona efektem końcowym, to zwykle pozytywnie. Dziś jednak mam mieszane uczucia. Jaglane brownie bez cukru, mąki i jaj zapowiadało się znakomicie. Słodycz daktylii, masło orzechowe i mnóstwo kakao bardzo zaostrzyło mój apetyt. Jednak po spróbowaniu, nie poczułam tej głębokiej, wewnętrznej satysfakcji, którą tak lubię i dzięki której wciąż mam ochotę na więcej. Ciasto wyszło smaczne, ale czegoś mi w nim brakuje. Biorę jednak pod uwagę fakt, że moja lekko krytyczna ocena spowodowana jest zbytnim dogadzaniem sobie, przez ostatnie dni. Bo prawda jest taka, szczególnie kiedy chodzi o słodycze, że im więcej jemy słodkiego, tym bardziej słodki smak i cukier jest nam potrzebny. I dokładnie tak samo jest w drugą stronę. Spróbujmy odstawić wszelkie słodycze na tydzień, a zwykłe jabłko smakuje jakby było z karmelu. Dlatego też myślę, że jaglane brownie bez cukru może być wspaniałą alternatywą dla każdego kto tego cukru nie może lub nie potrzebuje. Również dla osób uczulonych na jajka czy z nietolerancją glutenu. Konsystencją jest bardzo zbliżone do oryginału. Wilgotne i ciężkie. Ze zróżnicowaną konsystencją, z jednej strony kremowe, z drugiej grudkowate i intensywne. Bardzo interesujące. Uważam, że warte spróbowania, szczególnie jeśli jesteście na diecie lub interesują Was nowe smakowe podboje!

Jaglane brownie bez cukru, mąki i jajek:  

wg. przepisu ze strony www.olgasmile.com

- 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml mleka
- 100 ml masła orzechowego
- 250 gram daktyli suszonych + 200 ml wody
- 125 ml kakao
- 4 łyżki mąki ziemniaczane
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Kaszę jaglaną wypłukać na sitku i przelać wrzątkiem. Ugotować w lekko osolonej wodzie, przez około 20 minut.  Daktyle zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie zmiksować wraz z płynem na pastę. Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki. Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać jogurt i mleko. Cały czas mieszać. Następnie dodawać masło orzechowe, pastę z daktylii, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Kiedy wszystkie składniki sa zmieszane, dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wmieszać. Ciasto przełożyć na formę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia, posypać 2  łyżkami kakao i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki