Słodkie kokosowe ciasteczka z ukrytymi warzywami
Nie lubię sztywnych schematów. Form, które wypada stosować, bo tak! Lubię improwizować, płynąć z nurtem, wtedy dopiero czuję, że żyję. Oczywiście ma to bardzo duże odniesienie do moich kuchennych wędrówek. Łamanie kulinarnych konwenansów to moja specjalność. Po cudownym obiadowym kurczaku w miodzie naszła mnie nagła i nieustępliwa potrzeba upieczenia czegoś lekko słodkiego, zdrowego i na szybko. Otworzyłam lodówkę, a tam cukinia! Z cukini jeszcze nie piekłam ciastek i aż mnie ścisnęło w brzuchu na samą myśl. To jest dopiero wyzwanie. Godne smętnego czwartkowego wieczoru. W ten właśnie sposób powstało moje kulinarne arcydzieło, słodkie kokosowe ciasteczka z ukrytymi warzywami. Jeśli lubicie konkretnie słodkie wypieki, posypcie ciasteczka cukrem pudrem, jeśli zaś macie dzieciaki, które kręcą nosem na wszelkiego rodzaju warzywne stwory - to jest wasze rozwiązanie! Smaczności.
-50 gram wiórków kokosowych
-100 gram płatków owsianych
- 2 jajka
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 marchew
- 1 mała cukinia
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 garści żurawiny
-50 ml oleju
Jajka ubić z cukrem , masłem orzechowym i olejem. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cukinii nie obierać.Wymieszać mąkę kokosową, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dodać do nich masę jajeczną. Wymieszać. Dodać starte warzywa i żurawinę. Połączyć wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blasze włożonej papierem formować ciasteczka i piec około 20 minut, lub do przpieczenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz