TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i kaparami

Mocno pomidorowe spaghetti z nutką ostrości, pełne wspaniałej natki pietruszki i mięsistego tuńczyka to coś na co od kilku dni miałam ochotę. Dziś był taki cudny dzień. Ale pomimo, że pogoda dała nam z siebie aż tak wiele nie obyło się bez kawy. Delikatnie mówiąc w całej swojej piękności, dzisiejszy dzień przyprawił mnie o zawrót głowy. Najchętniej znalazłabym kawałek soczystej, zielonej trawy i położyła się na niej do góry brzuchem, nucąc stare piosenki i słuchając ptaków. Dobrze pomarzyć. Tak czy siak, energetyczny makaron był mi dziś bardzo potrzebny. Dodatkowo przypominał mi o mojej kochanej psiapsiółce Aldonie, która jakiś czas temu poczęstowała mnie nim na naszych damskich pogaduchach. Aldonka, cały dzień dziś o Tobie myślę, więc jeśli to czytasz wysyłam Ci pyszne buziaki!




Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i kaparami : 

- 1 puszka tuńczyka
- 70 gram oliwek
- 3 łyżki kaparów
- 1 puszka pomidorów
- 500 gram passaty
- pęczek natki pietruszki
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego

Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pomidory i passatę. Wymieszać. Następnie dodać tuńczyka , oliwki i kapary. Króciutko przegotować na niewielkim ogniu. Następnie przyprawić i na samym końcu wsypać posiekaną drobno natkę pietruszki. Makaron razy ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Podawać posypane serem lub dodatkową porcją natki pietruszki. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki