TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z białą rzepą, marynowanymi pieczarkami i pesto z rukoli

Napady melancholii pojawiają się u mnie falowo. Wielokrotnie zastanawiałam się jaki jest ich punkt zapalny, skąd tak naprawdę się biorą, ale nie mogę dojść do żadnego konkretnego wniosku. Pierwotnie myślałam, że to Święta, z całą swoją wzruszająco ciepło rodzinną otoczką działają stymulująco na mój syndrom nagłego płaczu, ale okazuje się, że okazji jest znacznie więcej. Nie chcę, żebyście mnie źle zrozumieli. Moje fazy melancholii nie wiążą się jedynie z płaczem. Co to to nie. Wręcz przeciwnie, wiążą się ze spazmatycznym zalewem wspomnień, na które nie zawsze mam ochotę. Bombardują mnie w dzień, atakują we śnie. Praktycznie nie mogę się od nich uwolnić, i jedyne co mi pozostaje to poddać się im swobodnie i pozwolić by zabrały mnie tam gdzie tylko mają ochotę. Także, w takie dni dryfuję swobodnie na fali moich myśli, odwiedzając wszystkie zakamarki, które wyryły obrazy w moim sercu. Spaceruję ukochaną plażą, wdycham zapach maków, śmieję się z dziećmi w kolorowych przesmykach małych kamieniczek. Marzę.
Dziś mam dla Was obiad marzenie. O nim też śniłam. Cudny razowy makaron z białą rzepą duszoną na maśle, marynowanymi pieczarkami i pesto z rukoli. Idealny pomysł na refleksyjno melancholijny dzień. Tylko czekam co będzie dalej..a w tle czaruje zmysłowo Etta James..Smacznego wszystkim

Makaron z białą rzepą, marynowanymi pieczarkami i pesto z rukoli
- 1 duża biała rzepa
- 250 gram pieczarek
- szklanka makaronu razowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka octu winnego
- garść orzechów laskowych

Pieczarki dokładnie oczyścić, poobcinać im ogonki i pokroić w ćwiartki. Przygotować marynatę : połączyć olej, sos sojowy, miód i ostrą paprykę. Do tak zrobionej pasty włożyć pieczarki, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinkę lub mniej, jak nie macie czasu , do lodówki. W między czasie rzepę pokroić w grubą kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Posolić. Pieczarki wyjąć z marynaty i uduśić na patelni. Możemy dodać płyn z marynaty. Miód się skarmelizuje a nasze pieczarki przybiorą pięknego czekoladowego koloru. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać pesto z rukoli. Wymieszać do rozprowadzenia. Dodać pieczarki i rzepę. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego!



W Nowy Rok z Superfoods

Komentarze

  1. Bardzo podoba mi się połączenie tych smaków :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie, np. na pyzy z dodatkiem rukoli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie potrawy są tak apetycznie opisane, że chciałoby się je po kolei zrobić, ale nie nadążam. Robię więc wyrywkowo, dzisiaj krem czekoladowy z kaszy jaglanej. Bardzo mi smakował. Jutro przymierzam się do pizzy ze spodem kalafiorowym. Składniki już mam. Życzę dalszej inwencji twórczej, szczególnie w pysznym opisywaniu potraw!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizza jest naprawde dobra, powiedziałabym że nawet pyszna!! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki