TRYB JASNY/CIEMNY

Ostra zupa z mieloną wieprzowiną

Bardzo lubię ostre potrawy. Część z Was już się o tym przekonała próbując moich przepisów. Jednak pomimo, że chilli mi nie straszna, lubię, kiedy danie ma smak, nie tylko uderzenie gorącej, palącej siły. Także bardzo często używam do gotowania ostrych aromatycznych przypraw, które swoim zapachem wypełniają cały dom i wywołują jeszcze silniejszą chęć na pyszne smakołyki. Bo prawda jest taka, że ostre przyprawy nie tylko dodają naszym potrawom kopa, ale także pobudzają nasz metabolizm i polepszają przemianę materii. Dziś odwilż, śnieg topnieje, nawet powietrze pachnie inaczej, jednak mnie jest wciąż zimno. Pewnie mój organizm potrzebuje jeszcze trochę czasu zanim odmarznie po ostatniej lodowatej pogodzie. Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad. Ostra zupa z mięsem. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że mnie rozgrzała i dodała sporo sił na resztę dnia. Spróbujcie, naprawdę polecam. 




Ostra zupa z mieloną wieprzowiną:     

- 250 gram mielonej wieprzowiny
- 1 puszka pomidorów
- 1 marchew
- 1,5 laski selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- pół ostrej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 litr drobiowego bulionu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka śmietany
- garść startego żółtego sera
- garść natki pietruszki

Na suchą patelnię wrzucić kolendrę, oregano i kumin. Podpróźyć aż przyprawy zaczną być silnie aromatyczne. Uważać by nie przypalić. Dodać niewielką ilość oleju, pokrojoną cebulę, czosnek, chilli i seler. Podsmażyć do miękkości. Dodać mięso. Przesmażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki i sos sojowy. Wymieszać. W garnku przygotować bulinon, przelać do niego zawartość patelni i zagotować. Gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy. Spróbować. Jeśli chcemy zaostrzyć smak, dodać więcej ostrej papryki. Na końcu dodać łyżkę śmietany. Zupę podawać posypaną natką pietruszki, bądź kolendry oraz startym żółtym serem. Fajnie smakuje z chrupiącymi grzankami.



Smacznego!


Komentarze

  1. Uwielbiam ostre potrawy, no i zupy, bo ja bardzo zupowa jestem. Twoja zupa zdaje się idealnie trafiać w moje smaki...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki