TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa wiosenna z cukinii

Żeby przywitać wiosnę, trzeba wyjść jej na przeciw. Jeśli gotujemy, to róbmy to lekko, z gracją, unikając ciężkich produktów i potraw. Warzywa mają w sobie tyle czaru. Wystarczy, że lekko je docenimy a odwdzięczą się po stokroć smakiem. Do tego te wspaniałe kolory. Aż chce się żyć!U mnie na stole dziś zupa odkryta przez przyjaciółkę mojej Mamy, Anię. Jest tak niesamowita i intrygująca, że trzeba mieć niezwykle rozwinięte kubki smakowe by zgadnąć co zawiera. Jest pyszna, lekka, kremowa, wiosenna. O cytrusowym aromacie, który tylko podkręca wszystkie smaki. Przy tym wszystkim nie jest zbyt gęsta. Bardzo fajna zupka! Idealna na powitanie wiosny!










Zupa wiosenna z cukinii:

- 1 duża cukinia
- 1 marchew
- 1 por
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 długi serek topiony
- 2 łyżeczki soli
- 1 pomarańcza
- 0,5 cytryny

Warzywa pokroić w kostkę i zalać wodą, tak aby sięgała lekko ponad nie. Cukinii nie obierać, również pokroić w kostkę i zagotować z warzywami. Kiedy zmiękną, wyjąć por. Do warzyw i wywaru dodać serek, sól, sok z pomarańczy i połowy cytryny. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami lub ptysiowym groszkiem.

Smacznego!

  

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki