Sałatka ze szpinakiem, cieciorką i granatem
To nie jest zwykłe danie, to jest prawdziwie królewska sałatka. Ziarna granatu lśnią niczym rubiny otoczone złocistymi kawałkami pomarańczy i miodowym sosem. Wibrująca, wszechogarniająca zieleń liści szpinaku, rukoli i awokado wywołuje natychmiastowy ślinotok.
Mięsista, lekko chrupka cieciorka i orzechy włoskie, niczym wisienka na torcie podsumowują mistrzostwo smaków. Jeśli ktoś mi kiedyś powie, że zdrowe jedzenie jest nudne, to od razu pokażę mu ten przepis. Oj jak bym sobie życzyła, żeby jakikolwiek fast food miał w sobie tyle magii co ta nieziemska sałatka. Albo nie, nie chcemy fast foodów, chcemy energetyczne, piękne i smaczne jedzenie, po którym z lekkością motyla zdobędziemy wszelkie szczyty!
Sałatka ze szpinakiem, cieciorką i granatem:
Mięsista, lekko chrupka cieciorka i orzechy włoskie, niczym wisienka na torcie podsumowują mistrzostwo smaków. Jeśli ktoś mi kiedyś powie, że zdrowe jedzenie jest nudne, to od razu pokażę mu ten przepis. Oj jak bym sobie życzyła, żeby jakikolwiek fast food miał w sobie tyle magii co ta nieziemska sałatka. Albo nie, nie chcemy fast foodów, chcemy energetyczne, piękne i smaczne jedzenie, po którym z lekkością motyla zdobędziemy wszelkie szczyty!
Sałatka ze szpinakiem, cieciorką i granatem:
- 1 puszka cieciorki
- 3 garści szpinaku
- 0,5 awokado
- 3 garści rukoli
- 1 garść orzechów
- 2 garści żurawiny
- 1 pomarańcza
- ziarna z połowy granatu
Sos:
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
Cieciorkę odcedzić, przepłukać letnią wodą. Liście szpinaku i rukoli dokładnie umyć i osuszyć. Awokado obrać i pokroić w półplasterki. Granat przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Pomarańczę obrać i wyfiletować, czyli podzielić na segmenty. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Przygotować sos: połączyć wyciśnięty sok z połowy limonki, łyżkę miodu, oliwę i sól. Wymieszać. Sałatkę polać sosem i podawać.
Smacznego!
Cieciorkę odcedzić, przepłukać letnią wodą. Liście szpinaku i rukoli dokładnie umyć i osuszyć. Awokado obrać i pokroić w półplasterki. Granat przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Pomarańczę obrać i wyfiletować, czyli podzielić na segmenty. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Przygotować sos: połączyć wyciśnięty sok z połowy limonki, łyżkę miodu, oliwę i sól. Wymieszać. Sałatkę polać sosem i podawać.
Smacznego!
Zdrowa i kolorowa, poproszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo wspaniała :)
Usuń