TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka ze szpinakiem, cieciorką i granatem

To nie jest zwykłe danie, to jest prawdziwie królewska sałatka. Ziarna granatu lśnią niczym rubiny otoczone złocistymi  kawałkami pomarańczy i miodowym sosem. Wibrująca, wszechogarniająca zieleń liści szpinaku, rukoli i awokado wywołuje natychmiastowy ślinotok.
Mięsista, lekko chrupka cieciorka i orzechy włoskie, niczym wisienka na torcie podsumowują mistrzostwo smaków. Jeśli ktoś mi kiedyś powie, że zdrowe jedzenie jest nudne, to od razu pokażę mu ten przepis. Oj jak bym sobie życzyła, żeby jakikolwiek fast food miał w sobie tyle magii co ta nieziemska sałatka. Albo nie, nie chcemy fast foodów, chcemy energetyczne, piękne i smaczne jedzenie, po którym z lekkością motyla zdobędziemy wszelkie szczyty! 








Sałatka ze szpinakiem, cieciorką i granatem:
- 1 puszka cieciorki
- 3 garści szpinaku
- 0,5 awokado
- 3 garści rukoli
- 1 garść orzechów
- 2 garści żurawiny
- 1 pomarańcza
- ziarna z połowy granatu

 Sos:

- sok z połowy limonki
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli

Cieciorkę odcedzić, przepłukać letnią wodą. Liście szpinaku i rukoli dokładnie umyć i osuszyć. Awokado obrać i pokroić w półplasterki. Granat przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Pomarańczę obrać i wyfiletować, czyli podzielić na segmenty. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Przygotować sos: połączyć wyciśnięty sok z połowy limonki, łyżkę miodu, oliwę i sól. Wymieszać.  Sałatkę polać sosem i podawać.

Smacznego!

Zielono mi, idzie wiosna

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki