TRYB JASNY/CIEMNY

Jajka sadzone na szpinaku

Zawsze zazdrościłam telewizyjnym szefom kuchni cudownych garnków, patelni, które przestawiają z pieca do piekarnika, z piekarnika na ogień, i tak w nieskończoność. Niby nic specjalnego, ale o ile nie macie żeliwnej bądź stalowej patelni, to z teflonem nie ma co szaleć. Zazdrościłam, zazdrościłam, aż któregoś pięknego dnia kupiłam sobie ową, cudną wielofunkcyjną patelnię i w mym sercu nastała radość. Bardzo podoba mi się fakt, że wszystkie czynności można wykonać przy pomocy jednego, niepozornego naczynia. Mniej zmywania i ile komfortu! Także dziś na śniadanie przygotowałam jajka sadzone z piekarnika, na ostrym szpinaku. Oj, niebo w gębie. Rewelacja! Do tego fajna alternatywa do standardowej jajecznicy, czy jajeczek na miękko. Bardzo Wam polecam, bo nie tylko smaczne, ale jeszcze jakie zdrowe!





Jajka sadzone na szpinaku

- 4 jajka
- 150 gram liści szpinaku
- 0,5 łyżeczki soli
- kawałek ostrej papryki
- pęczek szczypiorku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- oliwa z oliwek

Liście szpinaku dokładnie umyć. Ostrą paprykę i szczypior pokroić drobno i razem ze szpinakiem udusić na oliwie. Ważne by szpinak dusić zaledwie do momentu, kiedy zmieni swój kształt. Nie chcemy go za bardzo przegotować. Szpinak posolić, popieprzyć. Zrobić 4 dołki i delikatnie wbić w każdy po jajku. Posolić każde szczyptą soli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na około 10 minut, lub do momentu aż zetną się białka. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki