TRYB JASNY/CIEMNY

Gulasz z cieciorką i cukinią

W codziennym gotowaniu najważniejsze jest by nie marnować produktów. Każdemu z nas co jakiś czas zdarza się przechowywać resztki z niedojedzonych obiadów. Zwykle takie pozostałości lądują na końcu w śmieciach, bo kiedy sobie o nich przypomnimy, do niczego innego się już nie nadają. A prawda jest taka, że w przypadku większości dań możliwy jest kulinarny recycling. Na naszym stole królował dziś pyszny gulasz, który miał być bez mięsny, ale mięsnym się stał, w ramach akcji - nie marnuj jedzenia! Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę, produkty mięsne możecie spokojnie pominąć i przygotujecie tym samym genialne wegetariańskie danie. Jeśli zaś macie w lodówce trochę pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa, to jest propozycja dla Was. Pyszności!







Gulasz z cieciorką i cukinią:

- 250 gram pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3cm ostrej papryki
- 1 puszka cieciorki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka czosnku
- 3 łyżki gotowanego, pieczonego lub smażonego mięsa
- 200 gram ryżu

Cebulkę i ostrą paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie na złoto. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i wrzucić na patelnię, do cebulki. Smażyć na ostrym ogniu. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w dużą kostkę. Również dodać do cebulki i pieczarek. Smażyć chwilę. Przyprawić sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Dodać odsączoną cieciorkę i mięso. Ząbki czosnku wycisnąć. Smażyć razem przez około 10 minut na średnim ogniu. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Podawać.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki