Kotleciki jaglane z mięsem podawane z fasolowym sosem pomidorowym
Bardzo lubię improwizować w kuchni. Szczególną przyjemność sprawia mi wykorzystywanie produktów pozostałych np. z dnia poprzedniego, nadawanie im nowych kształtów. Po wczorajszym śniadaniu z kaszy jaglanej, zostało mi jej dość sporo i nie miałam serca bestialsko się jej pozbyć. Szybka burza mózgu i wymyśliłam. A co jeśli przygotuję zdrową wersję polskich kotletów mielonych? Kotleciki z dodatkiem kaszy jaglanej i śliwek, pieczone, bez panierki. Do tego pyszny, esencjonalny pomidorowo - fasolowy sos. Bardzo mi się spodobał ten pomysł! I faktycznie był ekstra. Obiad wyszedł pyszny, niepokojąco uzależniający. Małe kotleciki idealnie pasują na jednego gryza. Myślę, że mogłyby być świetne również na zimno, podawane na półmisku w gronie znajomych. Kiedy do tego wszystkiego pomyślę, że są naprawdę zdrowe, to jest mi jeszcze lepiej. Bardzo polecam!
Kotleciki jaglane z mięsem:
Kotleciki jaglane z mięsem:
- 300 gram mielonego mięsa ze schabu/ indyka
- 250 gram ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek pietruszki
- kawałek chilli
- laska selera naciowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 5 śliwek suszonych
Sos pomidorowo - fasolowy:
- 500 ml passaty
- 3 łyżki pasty z czerwonej fasoli na ostro
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Mięso przemielić z ugotowaną kaszą jaglaną. Cebulke, chilli i seler pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie na miękko. Posolić. Dodać pokrojone drobno śliwki. Dodać mięso z kaszą i dokładnie wymieszać. Smażyć na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, dopóki mięso nie zmieni koloru. Kiedy nasz farsz nie będzie już surowy dodać przyprawy, sos sojowy, czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki. Krótko przesmażyć. Zdjąć z patelni i przestudzić. Przygotować sos. Na patelnie po smażeniu naszego farszu dodać passatę, 3 łyżki pasty fasolowej i sól. Rozmieszać dokładnie. Zagotować. Dodać wyciśnięty czosnek, zamieszać i wyłączyć ogień. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Z farszu formować niewielkie kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut lub do lekkiego podpieczenia. Podawać z ciepłym sosem pomidorowo - fasolowym.
Smacznego!
32 ząbki czosnku?:)
OdpowiedzUsuńhahahha już poprawilam :)
Usuńświetny pomysł, bardzo smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten przeps! Aktualne na Mikserze Kulinarnym prowadze akcje Zainspiruj sie kasza! Jesli masz ochote dodac przepis, to zapraszam!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Właśnie dodałam :)
UsuńWitam, dziękuję za dodanie przepisu. Proszę jeszcze tylko o dodanie banerka akcji pod przepisem (lub ewentualnie podlinkowanej nazwy akcji) - bez spełnienia tego wymagania nie będę mogla dodać przepisu do akcji.
Usuń