TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta ze słonecznika z kokosem

Połączenie tych dwóch smaków chodziło za mną od kilku dni. Słonecznik i kokos. Nie mogłam pozbyć się myśli o nich z głowy. I jak na złość, codziennie czegoś mi brakowało. Jak już miałam słonecznik, skończył mi się kokos. Jak kupiłam kokos okazało się, że zapomniałam o cebuli. Aż do dziś. Nawet nie macie pojęcia ile mi to przyniosło radości. Cieszyłam się jak dziecko próżąc kokos. Jego wspaniały aromat w jednej chwili wypełnił cały dom. I stało się tak jak czułam. Połączenie wiórków i słonecznika, dopełnione słonawą cebulką to strzał w dziesiątkę. Bardzo smaczna pasta! A tak poza tym, jak już pewnie zauważyliście, w ostatnim czasie jestem wielką wielbicielką past. Aż nie mogę sobie wyobrazić życia bez nich. Tyle możliwości, tyle wariantów. Aż głowa paruje! Boskie!









Pasta ze słonecznika z kokosem:

- 200 gram słonecznika
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Słonecznik podpróżyć na złoto na suchej patelni, uważając by się nie przypalił. Następnie tą samą czynność powtórzyć z wiórkami. Przełożyć do miksera. Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie na miękko. Posolić. Dodać do słonecznika i wiórków. Przyprawić, dolać wody i oliwy. Miksować pulsacyjnie aż do uzyskania porządanej konsystencji.

Smacznego!


Co do kanapki?

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki