Papryki nadziewane
Nadziewane warzywa to super pomysł na obiad. Szybki, kolorowy, smaczny! A do tego daje nam pole do popisu. Możemy spokojnie spełniać swoje artystyczne fantazje. Bakłażan, cukinia, papryka, cebula czy nawet pomidor. Każde z tych warzyw świetnie nadaje się do nadziania. Możemy robić z nich łódki, sakiewki, paczuszki. W zależności od naszych smakowych upodobań czy ideologii możemy przygotować nadzienie. Na słodko czy ostro? Wersja warzywna, z mięsem? a może z kaszą i rodzynkami. Jak sami widzicie opcji jest nieskończenie wiele. Bez problemu można przygotować kilka opcji tego samego dnia, aby jeszcze bardziej zachwycić domowników czy gości. U mnie dziś wersja mięsna ale z lekko słodkim akcentem. Suszona żurawina nie tylko jest bardzo zdrowa ale także podkreśla smak potraw,a swoją słodyczą przyprawia o uśmiech nawet najbardziej wybrednych głodomorów. Nadziewajcie warzywa, gwarantuję, że nie tylko usatysfakcjonujecie swoje kubki smakowe ale także będziecie się świetnie bawić.
Papryki nadziewane:
- 500 gram mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm ostrej papryki
- 2 garści suszonej żurawiny
- 1 mała zielona papryka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 marchew
- 3 kolorowe papryki
Cebulkę, czosnek i ostrą paprykę posiekać drobno i usmażyć na oliwie na do miękkości. Posolić. Dodać mielone mięso. Smażyć razem, aż mięso zmieni kolor i lekko się zezłoci. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy mięso nam się usmaży, na patelnię dodać marchew, przyprawy i sos sojowy. Smażyć chwilę, dopóki marchew nie zmięknie. Dodać żurawinę. Zmniejszyć gaz. Zieloną paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Nie musimy smażyć jej do miękkości od razu ponieważ jest to dopiero farsz i kiedy zapiecze się w piekarniku, wszystkie składniki zmiękną. Papryki umyć, przekroić każdą sztukę wertykalnie, oczyścić z pestek. W każdą połówkę nałożyć farsz i zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz