TRYB JASNY/CIEMNY

Razowy makaron z sosem z pieczonej papryki, czosnkowymi pieczarkami i karmelizowanym ogórkiem


Dziś pierwszy dzień Wiosny! Do tego jaki cudowny. Ciepło, ziemia i drzewa pachną. Czuję, jakby cały świat oddychał razem ze mną, tym nieskazitelnym, niebiańskim powietrzem. Chciałam Wam przygotować coś co w maksymalny sposób podkreśli piękno dzisiejszego dnia. Wibrujące smaki, zapachy, kolory. Jak zawsze w poszukiwaniu inspiracji otworzyłam lodówkę i wyjęłam wszystko co w tym danym momencie do mnie mówiło. Powstał apetyczny makaron, niezwykle poprawiający nastrój i dodający sił. Jest dość pracochłonny, ale efekt bardzo satysfakcjonuje, także jeśli lubicie wyzwania to będzie propozycja dla Was! Wspaniałej Wiosny Kochani.

Razowy makaron z sosem z pieczonej papryki, czosnkowymi pieczarkami i karmelizowanym ogórkiem:

- 250 gram pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 5 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 250 gram makaronu razowego
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 marchewki
- 3 papryki
- 50 gram słonecznika
- 3 cm ostrej papryki

Papryki wydrążyć, pociąć na ćwiartki, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Mają zczernieć lekko, dzięki czemu z łatwością usuniemy z nich skórę. Pieczarki wyczyścić, pokroić w ćwiartki i wstawić do marynaty: 4 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku i 0,5 łyżeczki soli. Ogórka obrać, przeciąć w połowie, po czym  każdą połówkę także na pół, tak byśmy mieli 4 długie kawałki. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki z każdego kawałka, tworząc łódki. Pokroić w 2 centymentrowe plastry i zamarynować w 3 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce octu balsamicznego i 2 łyżkach oliwy. Marchewki obrać oraz obieraczką do warzyw stworzyć z nich wstążki, powtarzając czynność obierania na już obranej marchewce. Słonecznik zalać wrzątkiem. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pieczarki wraz z zalewą. Usmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę kurkumy. Zdjąć z patelni. Następnie wrzucić ogórka z zalewą. Także usmażyć. Pod koniec dodać łyżkę miodu i pozwolić by ogórki się skarmelizowały. Upieczoną paprykę obskrobać ze skóry. Połączyć ją z odsączonym słonecznikiem, 1 ząbkiem czosnku, kawałkiem chilli oraz łyżeczką soli. Zmiksować na mus. Na patelnię z ogórkiem wrzucić ugotowany makaron oraz pieczarki. Wlać mus z papryki. Na samym końcu do patelni dodać wstążki marchewki.

Smacznego!

Marchew w roli głównej 2

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki