TRYB JASNY/CIEMNY

Lekko pomarańczowe jajka faszerowane musem z awokado

Ale ten czas pędzi! Dni gonią jak szalone przyprawiając o zawrót głowy. Dopiero przed chwilą mieliśmy koniec lata, później po sekundzie Święta, Sylwester, a już kolejne Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nie wiem jak to działa, ale jeszcze kilka lat temu dni wlokły mi się jak głupie wprowadzając w stan chronicznego oczekiwania wakacji. Chyba jednak się starzeję, choć bardzo nie mam ochoty tego przyznać. Jak to powiedziała kiedyś moja kochana Aga, nie ważne że jesteśmy starsze i grubsze, ważne że jesteśmy znacznie mądrzejsze! I tego będziemy się trzymać. Nie ma co biadolić, tylko trzeba się wziąć za planowanie najbliższych miesięcy, żeby nas za bardzo nie zaskoczyły.  Dziś mam dla Was pierwszą w tym roku propozycję na Wielkanoc, lekko pomarańczowe jajka faszerowane musem z awokado. Pyszne i zdrowe, czyli to co lubię najbardziej!





Jajka faszerowane musem z awokado:

- 5 jajek
- 1 duże awokado
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 pomarańczy
- 2 cm ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku

Jajka ugotować na twardo, około 8 minut od zagotowania wody. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wystudzone jajka obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Połączyć żółtka, awokado, sól, wyciśnięty czosnek, posiekaną ostrą paprykę i sok oraz skórkę z połowy pomarańczy.  Zmiksować na mus. Białka jajek nadziewać przygotowanym musem.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki