TRYB JASNY/CIEMNY

Wielowarstwowa zapiekanka wiosenna

  
Był taki czas kiedy regularnie przygotowywałam zapiekanki. To były moje kuchenne początki. Lubiłam je głównie dlatego, że mogłam się na nich wiele nauczyć. Przede wszystkim najfajniejszej kuchennej umięjętności czyli improwizacji i odwagi. Poza tym, do przygotowania smakowitej zapiekanki nie potrzeba zbyt wiele wyszukanych składników. Można przy niej zrobić czystkę szafek i konkretny lodówkowy przegląd. Robiłam już zapiekanki z mięsem, z samymi warzywami, mieszane, a nawet z owocami. Bo kiedy różne, ciekawe składniki pieką się razem, ich smaki wyraźnie się przenikają i tak samo jak podczas mieszania farb, tak i w naszym zwykłym piekarniku, powstają wcześniej nieznane arcydzieła. Ta konkretna zapiekanka smakuje wiosną. Jest świeża, aromatyczna i do tego wszystkiego lekka. Można bez większego poczucia winy zjeść jej cały talerz, a potem rozejrzeć się za dokładką! Smakowitości!





Wielowarstwowa zapiekanka wiosenna: 

- 1 cukinia
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 3 białe części pora
- 200 gram pieczarek
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 gram żółtego sera
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek

Ziemniaki gotować prawie do miękkości w osolonej wodzie. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w 1 centymetrowe plastry. Smażyć na lekko złoty kolor z każdej strony plastra, delikatnie soląc. Zdjąć na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na złoto na patelni. Aby nie puściły wody wkładać je na mocno rozgrzaną patelnię stopniowo, nie wszystkie na raz. Dzięki temu temperatura zbyt gwałtownie się nie obniży i pieczarki usmażą się a nie uduszą. Do usmażonych pieczarek dodać pokrojonego drobno pora. Lekko posolić i chwilę razem smażyć. Następnie dodać startą marchew i pietruszkę i również smażyć kilka minut do wymieszania smaków i zmięknięcia warzyw. Dodać czosnek. Ugotowane ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić i pokroić w dość grube plastry. Ser żółty zetrzeć. W naczyniu żaroodpornym układać: na natłuszczonym dnie plastry ziemniaków posypane 1 łyżeczką oregano. Następnie warstwa warzyw  z patelni, plastry cukinii, znów ziemniaki i ser. Wszystko posypać lekko oregano. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki