TRYB JASNY/CIEMNY

Aromatyczny gulasz grzybowy z boczniakami

Dzisiaj był wspaniały dzień. Słoneczny, ciepły, radosny. Aż nie chciało się siedzieć w domu. Nawet nasz pies oszalał z radości. Nie chciał nawet słyszeć o powrocie do środka. Turlania  po trawie nie było końca. Dlatego dzisiaj obiad był ekspresowy. Sycący, z dawką energii na cały dzień, pachnący grzybami i lasem. Zmusił nas do chwilowego powrotu do domu! Warto było, bo pyszne!

Aromatyczny gulasz grzybowy z boczniakami:

- 300 gram boczniaków
- 500 gram łopatki wieprzowej
- 1 litr bulionu grzybowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 cebula

Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać 1 łyżką mąki i obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Zalać gorącym bulionem grzybowym. Cebulkę pokroić w kostkę, boczniaki w długie paski. Usmażyć je na osobnej patelni, po czym dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem i papryką i gotować na wolnym ogniu około godzinę,lub do miękkości. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki