TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z pieczonymi burakami, amarantusem i świeżym szpinakiem

Prawdziwa bomba zdrowia! Połączenie szpinaku, buraków, awokado i amarantusa. Nie ma lepszego sposobu na doładowanie energii i wzmocnienie organizmu. Amarantus zaopatrzy nasze ciało w niezbędne białko, błonnik i witaminy. Szpinak uchroni nas przed nowotworami, wypełniając potasem, żelazem, kwasem foliowym i przeciwutleniaczami. Buraki, poprawią działanie układu krwionośnego. Awokado zaopatrzy nasze ciało w niezbędne tłuszcze. Jest to idealny pomysł na danie do pracy, szybki, zdrowy lunch czy obiad. Odżywiając się w ten sposób wzmocnimy nie tylko ciało ale i umysł. Będziemy mieli więcej energii a nasz metabolizm się znacznie poprawi. Poza tym, ta sałatka, jest po prostu super smaczna, więc, czego chcieć więcej?






Sałatka z pieczonymi burakami, amarantusem i świeżym szpinakiem:

- 100 gram ziaren amarantusa
- 300 gram buraków pieczonych
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm ostrej papryki
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 0,5 awokado
- 2 garści szpinaku
- 0,5 łyżeczki soli

Ziarna amarantusa zalać wodą i gotować około 15 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach i wystudzić. Dodać do niego próżone pestki słonecznika oraz posiekane orzechy. Przygotować marynatę: połączyć oliwę, czosnek, sól i ostrą paprykę. Do marynaty dodać pokrojone w kostkę buraki i dokładnie wymieszać. Awokado pokroić w niewielką kosteczkę. Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć na papierze ręcznikowym. Układać: amarantus z nasionami i orzechami, na to liście szpianku, kostki awokado i marynowane buraki. Polać wszystko oliwą pozostałą z marynaty.

Smacznego!


Zielono mi, idzie wiosna

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki