TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z pieczonych buraków z żurawiną i orzechami

Kochani dziś mam dla Was propozycję, która pomoże nam nabrać sił i energii na wiosnę, a także poprawić stan naszego zdrowia. Niezbędne będą buraki. Te niedoceniane warzywa są istną skarbnicą wartości odżywczych. Myślę, że większość z Was jedząc buraki, nie ma nawet w połowie świadomości, ile dobrego mogą dla nas zdziałać te bordowe klejnoty. Jak w każdym domu, u mnie także w dzieciństwie Mama powtarzała, jedz buraki bo jesteś blada, ale jakoś tak puszczałam to koło uszu. Otóż moi drodzy, zagłębiając się bardziej w temat, buraki mają mnóstwo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, manganu i innych. Fantastycznie wzmacniają układ krwionośny. Jak najbardziej wskazane są dla osób osłabionych, z anemią, ale także dla wszystkich, regularnie uprawiających sport, poddanych wysiłkowi. Aby wyciągnąć z buraków jak najwięcej warto je piec w skórkach, i obierać dopiero po wystudzeniu. Pomoże nam to zachować wszystkie wartości wewnątrz. Innym fantastycznym sposobem jest picie buraczanych soków. Dzięki nim będziemy mieć  pewność, że magia buraka wniknie w każdą komórkę naszego ciała. 




Sałatka z pieczonych buraków z żurawiną i orzechami:

- 600 gram małych buraków
- 1 duża garść orzechów włoskich
- 1 duża garść suchonej żurawiny
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli

Buraczki poobcinać z obu stron,skropić oliwą z oliwek i lekko posolić. Następnie zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut, lub do miękkości. Po upieczeniu, buraczki wystudzić, obrać i pokroić w średnią kostkę. Wymieszać z żurawiną i siekanymi orzechami. Dodać łyżkę majonezu, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki