TRYB JASNY/CIEMNY

Pesto z buraka

To, że buraki są fantastyczne i bardzo zdrowe wszyscy wiedzą. Ale czy wiecie, że można z nich wyczarować tak nietypowe i przepyszne dania? Pesto z buraka? Pierwsze słyszę! Ale mam nadzieję, że nie ostatni. Bo to pesto jest jeszcze lepsze niż zielone pesto z bazylii czy pomarańczowe z marchewki. Jest nieziemskie. Czosnek, orzechy i chilli idealnie podkreślają głęboką słodycz pieczonych buraków. Ich kolor wibruje, automatycznie przyśpieszając tętno. Powiem Wam jedno, jeśli znudziły Was buraki w klasycznej wersji obiadowej, czyli z chrzanem bądź w barszczu, koniecznie spróbujcie tego pesto. Pobudzicie swoje kubki smakowe do pracy i sami siebie zachęcicie do dalszych kulinarnych eksperymentów. Nie zapominajmy jeszcze o zdrowiu. Jedząc tak przygotowane kanapkowe dodatki dodajemy sobie sił, energii i mocy do pokonywania wszelkich wyzwań. Także do dzieła! Do jedzenia! Start.

 Pesto z buraka:

- 300 gram pieczonych buraków
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 2 cm ostrej papryki

Połączyć wszystkie składniki. Dokładnie zblendować. Podawać na grzankach lub z dodatkiem surowych warzyw.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki