TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z brokułami, marynowanym chudym serem i prażonym słonecznikiem

Wielokrotnie słyszałam od Was, że zajadacie się sałatką z brokułami z fetą i migdałami. Nic dziwnego bo jest pyszna. Ale pomyślałam, że fajnie by było wymyślić jej odchudzone alter ego. Wersję dla wszystkich dietujących. Nie od dziś wiem, że będąc na diecie można jeść smaczne i różnorodne dania.
Wystarczy trochę fantazji, szaleństwa i oczywiście odwagi! A wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Że jak już spróbujecie tych lekkich, odchudzonych wersji, nie będziecie chcieli wracać do starych. Bo to naprawdę fajne uczucie, odchodzić od stołu z pełnym brzuchem i uśmiechem satysfakcji, a następnego dnia z dumą podziwiać jak waga leci w dół. Sukces murowany! Koniecznie spróbujcie! Sałatka jest pyszna.







Sałatka z brokułami, marynowanym chudym serem i prażonym słonecznikiem:

- 1 duży brokuł
- 300 gramów chudego twarogu
- 70 gramów pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oleju Omega 3
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Twaróg rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Olej wymieszać z przyprawami, wyciśniętym czosnkiem i solą. Polać nim twaróg, wymieszać. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoto. Ugotowane różyczki brokuła podawać z marynowanym serem i posypane pestkami słonecznika.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki