TRYB JASNY/CIEMNY

Młoda Kapusta z kurczakiem

Młoda kapusta jest cudowna! Aromatyczna, z dużą ilością kopru, nie może się równać z żadną inną! Wspaniałe wiosenne, wczesno - letnie danie. Pomyślałam, że warto by było przygotować ją nie jako dodatek do obiadu, ale jako całe, pełne danie.
Z białkiem, energią i oczywiście obciętą ilością kalorii. Myślę, że wersja wyszła wyśmienita. Smakuje pysznie, jest zdrowa i małokaloryczna. Czyli spełnia wszystkie najważniejsze wartości. Ponieważ od kilku dobrych dni walczymy w domu z inwazją grypy, staram się nas trochę rozpieścić, żeby nie popaść w czarną rozpacz i kataro- depresję. Jak widać skutkuje, bo powoli wracamy do zdrowia i nastroje też mamy coraz lepsze! 

Młoda Kapusta z kurczakiem:

- 1 główka młodej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 pęczek kopru
- 500 gram piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziela angielskie

Kapustę myjemy dokładnie i szatkujemy na średniej wielkości paski. Następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez chwilkę bez przykrycia. Następnie odcedzamy. Ponownie przekładamy kapustę do garnka i tym razem zalewamy ją bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujemy. Marchewki obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do garnka. Na patelni smażymy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w kostkę piersi i cebulkę. Lekko solimy i przekładamy do kapusty. Kiedy wywar prawie wyparuje dodajemy posiekany drobno koper, sól, pieprz, chilli. Po kilku minutach podajemy.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki