Sałatka z soczewicą, grillowanymi warzywami i oscypkiem
Jakiś czas temu oglądałam w internecie szkołę gotowania według Gordona Ramsaya, który zresztą jest moim ukochanym kucharzem! Nie skupiałam się na niej zbytnio, zajęta jakimiś bieżącymi pracami domowymi, jednak co jakiś czas informacje docierały do mnie wybiórczo. Pamiętam dokładnie, że przygotowywał jakąś niezwykle łatwą i efektowną sałatkę z soczewicy i grillowanych warzyw.
Pamiętam wyraz samozachwytu na jego twarzy i dumę, która wręcz go rozpierała, kiedy po raz pierwszy spróbował swojego dzieła. Pomyślałam wtedy - kiedyś muszę taką zrobić. I tak minęło kilka dobrych miesięcy. Ostatnio miałam niezwykłych gości na których czekałam od dawna z utęsknieniem i wtedy mnie olśniło! Sałatka z soczewicą! Muszę ją zrobić. Oczywiście, z przepisu w głowie została mi tylko soczewica i grillowane warzywa, ale z pewnością była to niezła baza do improwizacji. Żeby nadać jej polskiego twista dodałam cudnego góralskiego oscypka, który swoim słonym smakiem i kremową konsystencją sprawdził się świetnie. Jednym słowem to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję Gordon, za niekończące się kulinarne inspiracje!
Pamiętam wyraz samozachwytu na jego twarzy i dumę, która wręcz go rozpierała, kiedy po raz pierwszy spróbował swojego dzieła. Pomyślałam wtedy - kiedyś muszę taką zrobić. I tak minęło kilka dobrych miesięcy. Ostatnio miałam niezwykłych gości na których czekałam od dawna z utęsknieniem i wtedy mnie olśniło! Sałatka z soczewicą! Muszę ją zrobić. Oczywiście, z przepisu w głowie została mi tylko soczewica i grillowane warzywa, ale z pewnością była to niezła baza do improwizacji. Żeby nadać jej polskiego twista dodałam cudnego góralskiego oscypka, który swoim słonym smakiem i kremową konsystencją sprawdził się świetnie. Jednym słowem to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję Gordon, za niekończące się kulinarne inspiracje!
Sałatka z soczewicą, grillowanymi warzywami i oscypkiem:
- 400 gram gotowanej soczewicy lub z puszki
- 100 gram oscypka lub mozzarelli
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- 2 małe ogórki
- 2 pomidory
- 1 pęczek pietruszki
- sok z 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
Papryki umyć i wydrążyć. Pokroić w średniej wielkości kawałki. Cukinię umyć i nieobierając pokroić w kostkę. Warzywa lekko skropić oliwą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 230 stopniach przez około 15 minut. Ogórki i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Oscypka pokroić w kostkę. Połączyć składniki : soczewicę, grillowane warzywa, ogórki, pomidory i pietruszkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, solą i przeciśniętym czosnkiem. Mieszamy i dodajemy do sałatki. Mieszamy. Podajemy z grzankami. Idealna do grilla!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz