TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczny kurczak z brokułami i cukinią


Lubię jeść zdrowo! Lekkie, szybkie obiady to jest to. Jeśli jeszcze przy okazji można zgubić pozimową,wagową nadwyżkę jest fantastycznie! Dzisiaj u mnie na stole zielony obiad.
Dużo zielonych warzyw i kurczak, przygotowane na niewielkiej ilości oliwy. Pachnące czosnkiem i wiosną. Bardzo nam smakowało. Pomimo, że od kilku dni cierpimy na pierwszą w tym roku grypę, jedliśmy ze smakiem. A każdy kto raz na jakiś czas ma katar, wie jak wtedy z tym smakiem trudno. Trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby poczuć cokolwiek. Życzę Wam wszystkim cudownego popołudnia i uciekam uciąć sobie grypową drzemkę!
Dietetyczny kurczak z brokułami i cukinią:

- 500 gramów piersi z kurczaka
- 1 duży brokuł
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy

Piersi umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć na złoto do miękkości. Posolić.Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Cukinię umyć i nieobierając pokroić w półplasterki. Dodać do mięsa i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości na niewielkim ogniu. Dodać brokuła, przyprawy i chwilę razem gotować. Posolić do smaku.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki