TRYB JASNY/CIEMNY

Szybka zupa z kalafiora z białą fasolą i koperkiem

Dziś szybko, pośpiech i wyścig z burzą. Od rana dostaliśmy taką dawkę ciepła, że niezwykle przyjemnie było słuchanie grzmotów i podziwianie błysków. Równowaga w przyrodzie musi być! A u mnie w kuchni, same dobrodziejstwa ziemi.
Młode warzywa, małosolne ogórki leżakujące w słoju, świeży koper, marchewka. Cudownie. Jak to miło przebywać w tak doborowym towarzystwie! Nie było wyjścia. Musiała powstać zupa. Ale nie byle jaka zupa. Tym razem nie krem, zaś zupka jedynie lekko kremowa. W pięknym wiosennym kolorze, o cudnym aromacie! A w zupie..chrupiące czosnkowe grzanki!! Wspaniały, wspaniały obiad!! Uwielbiam wiosnę.







Szybka zupa z kalafiora z białą fasolą i koperkiem:

- 1,5 litra wody/ bulionu
- 1 młody kalafior
- 2 młode marchewki
- 1 młody por
- pęczek koperku
- 1 puszka białej fasoli
- 1 serek topiony długi
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Grzanki: 

- 3 ząbki czosnku
- kilka kromek czerstwego chleba

Kalafior podzielony na różyczki razem z pokrojoną w duże kawałki marchewką i porem, ugotować w wodzie, lub bulionie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać odsączoną białą fasolę, przyprawy i serek topiony. Mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekany koperek. Zmiksować na gładko.
Na patelni usmażyć na złoto na maśle pokrojony w kostkę chleb. Pod koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.

Smacznego!



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki