TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z pieczonym łososiem i soczewicą


Po długim weekendzie konieczne jest dodanie sobie energii sporą dawką protein. Byłoby świetnie gdyby źródłem białka były rośliny, choć ryby są równie fantastyczne. Dlatego też mam dziś dla Was świetny pomysł. Sałatka  z pieczonym łososiem i soczewicą doda Wam energii wystarczającej na cały następny tydzień.
Lekkie, pyszne i łatwe do przyrządzenia danie, które zapewne zostanie w Waszej pamięci na długo.Jest coś niesamowitego w połączeniu zielonej soczewicy z pomidorami i czosnkiem. Nie wiem o co chodzi, ale od dawna już łączę te składniki ze sobą. Są idealną bazą do improwizacji. Dziś rolę główną pełni łosoś, następnym razem może to być mozzarella, kurczak czy świeży ogórek. Jakąkolwiek wersję wybierzecie, nie będziecie żałować. Wszystkie są pyszne!







Sałatka z pieczonym łososiem i soczewicą:

- 150 gram pieczonego łososia
- 1 duży pomidor
- 150 gram gotowanej soczewicy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 cebulka dymka

Upieczonego łososia rozdrobnić na niewielkie kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę. Dymkę pokroić drobno. Połączyć składniki, dodać ocet, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki