TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z grillowanymi paprykami, mozzarellą, rukolą i truskawkowym winegretem

Kolejny upalny dzień. Oj jak cudownie byłoby teraz leżeć w morzu, łapiąc słońce, chodzić po rozgrzanym piasku..Wiele bym dała, żeby choć na chwilę się tam znaleźć. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham morze. O każdej porze roku. Oczywiście idealna sytuacja byłaby gdyby można było mieć kawałek morza tylko dla siebie.
Z całym morskim spokojem i ciszą. Tylko szum fal, odgłosy mew i słońce. Szczerze mówiąc jak sobie pomyślę, o tym nieziemskich tłumach, wszechogarniającym hałasie i zapachu spieczonych ciał i kremów do opalania, to ochota na nadmorskie plażowanie z lekka mi przechodzi. Chyba pozostawię ją jedynie w swojej wyobraźni. Jakoś lepiej wygląda. Ponieważ dzisiejszy upał spędzam w domu, musiałam ugotować coś lekkiego, coś co nas całkiem nie dobije, nie odbierze resztek sił. Grillowane papryki, mozzarella i truskawkowy winegret wydają się być idealne. Sycący lecz lekki posiłek. Danie, które może być zarówno obiadem jak i sałatką świetnie pasującą na piknik. Jak dla mnie propozycja doskonała.






Makaron z grillowanymi paprykami, mozzarellą, rukolą i truskawkowym winegretem:

- 200 gramów razowego spaghetti
- 2 czerwone papryki
- 250 gramów pieczarek
- 300 gramów rukoli lub miksu ostrych sałat
- 1 mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka konfitury truskawkowej
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka sosu sojowego

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Papryki pokroić w grube kostki, polać dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką oregano, łyżeczką czosnku i łyżeczką soli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na około 15 minut, lub do momentu gdy papryka lekko się przypiecze. Rukolę posiekać drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Usmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Lekko posolić. Dodać dwa wyciśnięte ząbki czosnku.  Przygotować sos. Połączyć 2 łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę sosu sojowego i łyżkę konfitury truskawkowej. Dokładnie wymieszać. W dużej misce, na patelni lub w garnku połączyć makaron z posiekaną rukolą, pieczarkami, grillowanymi paprykami i podzieloną na kawałki mozzarellą. Całość polać truskawkowym winegretem. Wymieszać.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki