TRYB JASNY/CIEMNY

Razowy makaron z sosem z czerwonej soczewicy i warzyw

Macie takie kuchenne zapachy, który przyprawiają Was o zawrót głowy? Składniki, których aromaty wprawiają w swego rodzaju trans i pomagają uzyskać pełnię szczęścia? Ja mam całą długą listę. No właśnie. Kiedy zaczęłam gotować obiad moja Mama powiedziała " oj jak ja uwielbiam zapach smażonego czosnku".
W tej samej chwili pomyślałam "oj jak ja uwielbiam zapach smażonego selera naciowego i czosnku" i w ten właśnie sposób otworzyła mi się klapka zapachy. Czy nie uważacie, że przyrządzając aromatyczne dania, zaczynacie ucztę dużo przed nałożeniem gotowej potrawy na talerz? Nic dziwnego, że czasem po długim staniu przy kuchni przestajemy być głodni. Nasze zmysły biesiadowały tak długo, że całkiem się najadły. U mnie na stole dziś uczta dla wielu zmysłów. Aromatyczne i niezwykle smaczne danie. Pełne zdrowia i energii. Bardzo Wam polecam!





Razowy makaron z sosem z czerwonej soczewicy i warzyw:

- 100 gramów czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 laski selera naciowego
- 1 kalarepka 
- 0,5 długiego serka topionego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- woda
- szczypior

Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Również w kostkę pokroić cebulkę, czosnek, seler i paprykę. Warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i dusić do miękkości. Dodać surową soczewicę. Na patelnię nalać tyle wody by przykryła warzywa. Zmniejszyć ogień i dusić powoli aż soczewica zmięknie. Dodać serek topiony, dokładnie rozmieszać i przyprawić sosem sojowym, papryką i solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 
Podając posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki