TRYB JASNY/CIEMNY

Kruche ciasteczka pomarańczowe

 Kilka lat temu wyjechaliśmy z mężem do Anglii. Mieszkaliśmy tam kilka lat. Przez ten czas wiele się wydarzyło, dobrych i złych spraw. Mam z tego okresu bardzo dużo wspomnień. Jednym z pierwszych są kruche ciasteczka.
Pierwszą noc spędziliśmy w niewielkim pensjonacie nad morzem. Pamiętam, że z okna widzieliśmy cudne molo i wschód słońca. Dotychczas morze kojarzyło mi się jedynie z wakacjami, więc było to wyjątkowo piękne przeżycie. Po wielogodzinnej podróży byliśmy niezwykle mile zaskoczeni, kiedy właściciele pensjonatu przywitali nas kruchymi ciasteczkami. Było ich wiele rodzajów i wyjątkowo mocno zapisały się w mojej pamięci. Takie niewielkie wspomnienie a przez wiele lat siedzi mi w głowie. Wyrabiając ciasto na moje kruche pomarańczowe ciasteczka, myślałam o tamtych słonecznych dniach i jedyne czego mi brakowało do szczęścia to morze. Oj, chyba pora na wakacje!





Kruche ciasteczka pomarańczowe:

- 100 gramów miękkiego masła
- 75 gramów cukru
- 1 jajko 
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 pomarańcza

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtko oddzielić od białka. Do masy maślanej dodać żółtko i wspólnie utrzeć. Następnie do całości przesiać mąkę i wyrobić. Pomarańczę sparzyć. Zetrzeć skórkę pomarańczową. Następnie z połowy pomarańczy wycisnąć sok. Do masy dodać i sok i skórkę i ugniatać tak długo by masa była miękka i elastyczna. Rozwałkować na cienki placek i wykrawać ciasteczka. Można użyć foremek w różnych kształtach, bądź szklanki, czy kieliszka. Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, lub do momentu gdy ciastka będą złote.

Smacznego!

Piknik majowy

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki