TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto kruche z rabarbarem i żurawiną


Majówka to idealny czas na pierwsze kruche ciasto z owocami. Wspaniały czas! Słońce, radośni, uśmiechnięci ludzie, grill, ptaki. A do tego wszystkiego kawałek wspaniałego kruchego ciasta ze słodko kwaskowatym nadzieniem. Przecież to jest najwspanialsze uczucie świata.
Nie chcę już przesadzać, ale zamknijcie na chwilę oczy i wyobraźcie sobie to właśnie ciasto, świeżo wyjęte z piekarnika, pachnące masłem i rabarbarem. A teraz wyobraźcie sobie, że nie mogąc się powstrzymać, szybko i niezdarnie kroicie kawałek i parząc się w palce, zachłannie próbujecie. Czujecie to? Bo ja mam znów ślinotok. W skrócie opowiedziałam Wam historię moich poparzonych dłoni i ciągłego apetytu. Ale trudno, w końcu trochę już mnie znacie. Nic się nie stało. Wracając do ciasta, jeśli lubicie szybkie i uzależniające ciasta na kruchym cieście, to będzie u Was na szczycie listy. A do tego wszystkiego kruszonka z wiórkami kokosowymi..ech..życie jest naprawdę piękne!

Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 70 gram mąki ziemniaczanej
- 125 gram schłodzonego masła
- 45 gram cukru
- szczypta soli
- 1 jajko

Nadzienie:
- 500 gram rabarbaru
- 70 gram suszonej żurawiny
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru
- 2 duże łyżki cukru waniliowego

Kruszonka:
- 150 gram mąki pszennej
- 100 gram schłodzonego masła
- 45 gram cukru
- 55 gram wiórków kokosowych

W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta: mąki, cukier i sól. Wbić jajko i pokrojone w kawałki, schłodzone masło. Szybko zagnieść. Ważne by nie zajęło nam to zbyt wiele czasu i by masło się nie roztopiło. Następnie formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. 
W między czasie dokładnie oczyszczamy rabarbar i kroimy go w 2 centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrami i miodem, dodajemy żurawinę i mieszamy.  
Kiedy już dobrze schłodzimy ciasto, wyklejamy nim formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i nakładamy rabarbar wraz z sokiem który się oddzielił. Szybko przygotowujemy kruszonkę łącząc mąkę z cukrem, wiórkami i masłem. Nie musimy tak dobrze ugniatać ciasta jak wcześniej, po prostu łączymy składniki palcami i tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na rabarbarze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.

Smacznego! 

Piknik majowy

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki