TRYB JASNY/CIEMNY

Wege lasagna z grillowanych warzyw w curry i z kremowym sosem

Dzisiejszy dzień mogę podsumować jako chwytanie słońca i wyścig z czasem. Po ostatnich kilku dniach ulewnego deszczu i nastroju całkiem do kitu, dzisiejszą ciepłą aurę chciałam wykorzystać do dna! I tak właśnie było.
Dlatego też w ostatniej chwili, późnym popołudniem uświadomiłam sobie, że wypadałoby zjeść obiad. Otwieram lodówkę, a tu..nic konkretnego. Pomyślałam, przecież nie będę teraz jechać na zakupy! Musze coś szybko wymyślić. I tak oto powstała wspaniała wegetariańska lasagna, z grillowanymi warzywami o smaku curry, kremowym sosem z czerwoną fasolą i brokułami i nutką żółtego sera. Wyszło przepysznie. Oj jak ja lubię, tak pięknie się śpieszyć! wtedy tyle niespodzianek staje mi na drodze. A każdy wie, że niespodzianki są najlepsze !






Wege lasagna  z grillowanych warzyw w curry i z kremowym sosem:

- 1 cukinia

- 1 bakłażan
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 długi serek topiony
-50 gramów żółtego sera
-2 łyżeczki curry
-2 łyżeczki soli
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżeczki ostrej papryki
-2 łyżeczki czosnku
-0,5 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy

Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i nie obierając pokroić w 1 cm plastry. Przełożyć do miski. Dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki czosnku i 2 łyżki oliwy.Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, po czym smażyć na złoto z obu stron. Odkładać na papier ręcznikowy do odsączenia. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Lekko posolić. Brokuła podzielić na niewielkie różyczki i dodać do cebulki. Smażyć razem chwilkę. Następnie dodać pół szklanki wody i odsączoną fasolę z puszki. Dusić do miękkości. Dodać sos sojowy, 1 łyżeczkę ostrej papryki i serek topiony. Dokładnie wymieszać. Gotować do zredukowania sosu. Ważne aby nie był wodnisty lecz dość gęsty, kremowy. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W naczyniu żaroodpornym układać na spodzie usmażone plastry bakłażana. Na plastry bakłażana wykładamy sos z fasolą i nakrywamy plastrami usmażonej cukinii. Posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na około 10 minut. Do roztopienia sera.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki