TRYB JASNY/CIEMNY

Włoskie ciasteczka z rozmarynem




Te włoskie ciasteczka w oryginale nazywają się Biscotti Simplici Simplici ! Są banalnie proste, pyszne i dają szerokie pole do kulinarnego manewru. Jeśli jesteście mało odważni możecie spróbować bezpiecznej wersji. Bezpiecznej czyli typowo ciastkowej.
Możecie dodać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, kakao, ziarenka wanilii czy wiórki czekoladowe. Jeśli jednak uwierzycie mi na słowo i zbierzecie się na odwagę proponuję byście dodali jeden z typowo włoskich składników czyli posiekany rozmaryn, świeży tymianek lub bazylię. Ciasteczka te wychodzą niezwykle aromatyczne. Pachną słodyczą i aromatem ziół. Wyglądają pięknie i są naprawdę bardzo dobre. Polecam Wam serdecznie takie kuchenne eksperymenty. Zaskoczynie nie tylko siebie ale i swoich przyjaciół czy bliskich!


Włoskie ciasteczka z rozmarynem:

- 100 gramów miękkiego masła
- 50 gramów drobnego cukru
- 150 gramów mąki pszennej
- 2 łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu
- 2 łyżki mleka

Wymieszać mąkę, masło i cukier. Jeśli masa będzie zbyt sucha stopniowo dodawać po łyżce mleka. Ugnieść na gładkie ciasto. Pod koniec dodać posiekany rozmaryn. Także ugnieść. Na posypanej mąką stolnicy, masę rozwałkować na 5 mm ciasto. Wykrawać kształty foremką do ciastek . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8/10 minut. 

Smacznego!

Piknik majowy

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki